Romantikken

Romantikkens begyndelse


Romantikken er navnet for perioden mellem 1800 og 1870. Danmark var inde i en hård periode, men en masse tab, og som havde store konsekvenser for landet.

Vi gennemlevede bl.a. slaget på reden i 1801, hvor vi tabte et søslag til den britiske flåde som førte til at vi mistede vores flåde og blev tvunget til at opgive vores lukrative neutralitet i revolutionskrigene.

Statsbankerotten i 1813, hvor i indførte en ny pengereform, som standsede alle betalinger og førte til en eliminering af kreditorernes fordringer. Vi fik også ny valuta og rigsbank.

Og ikke mindst tabte vi også Norge, da vi var på tabernes side i Napoleonskrigene og måtte afgive land.

Disse 3 katastrofe, førte til et udbredt ønske, om at stå sammen om danske værdier som historie, sprog og kultur. Nationalismen blomstrede i denne periode, og præger såvel vores kultur som vores politik, hvor ’’de nationalliberale’’ får større gennemslagskraft.

Den politiske gruppes primære mål var afskaffelsen af enevældet, og deres kamp kulminerede i forbindelse med junigrundloven i 1849, der var det første tegn på demokrati i Danmark. Mod slutningen af perioden fik den nationale selvforståelse dog et knæk, da Danmark taber til Bismarcks Preussen i 2. Slesvigske Krig som forløb i 1864.

Inspirationen til romantikken i Danmark kom primært fra Tyskland. Johann Wolfgang von Goethes forfatterskab indvarslede romantiske tendenser som centrallyrik, folkelighed og følelse.

Det var dog hovedsageligt tænkere og forfattere som: Hegel, von Herder og Schelling, der formulerede grundtankerne i en helt ny forståelse af videnskab, nation, historie og kunst. Den hovedsagelige ide er en helhedsforståelse af tilværelse, der sammentænker begreberne. Den senere romantik som vi kender, rummer dog også en bevidsthed om splittelsen.

Romantikkens kendetegn

Romantikken var starten på vores genoprejsning. Vi havde mistet en masse land, og skulle genvinde stoltheden tilbage. Vi stod i en dårlig situation, hvor vi måtte stå tæt sammen, og genoprette det stærke fællesskab. Kun have øje for det gode, alt det dårlige skal glemmes.
Det som kendetegner Romantikken, er at man skrev meget romantisk, det omhandlede kærlighed og alt det skønne ved livet. Alt var positivt, og man viste kun de gode sider, aldrig de dårlige. Det var altid meget optimistisk og nationalistisk, vi skulle genvinde vores fædrelandskærlighed, og stå sammen som en nation.
Man beskrev vores smukke land, den utrolig smukke og mangfoldige natur. Kristendommen og Gud havde også en stor betydning i romantikken og dens litteratur. Det var det eneste svar på det store spørgsmål, hvordan det hele stod til og hang sammen. Man var generelt meget troende, og havde og så gevaldigt brug for noget at tro på, for at genfinde sammenholdet.
Overgangen fra oplysningstidens rationalistiske samt fornuftigprægede litteratur, til romantikkens meget følelsesfulde og idealistiske form for digtning, er et tydeligt eksempel på et skifte inden for litteraturen. I forbindelse med dette skifte, ændres litteraturens fokus fra videnskab, regler og fornuft til en åndelig, digterisk fri form og følelse som romantikken består af.

Kunst

Romantikken prægede også kunsten. Man gik fra at male historiske billeder, til at male motiver fra hverdagen og landskabsmalerier. Perioden kaldes guldalderen inden for kunst.

Ligesom med litteraturen blev kunsten også meget mere idyllisk og smuk, og portrætterede de smukke danske landskaber. Kunstnerne ville have os til at føle fædrelandskærlighed og stolthed.

De danske skove, dale, bakker, marker, bøgetræer og fortidsminder (f.eks. gravhøje) var blandt de mest almindelige motiver, da disse er symboler på Danmark. Man begyndte også at portrættere de almindelige borgere, især efter afskaffelsen af enevælden.

Adam Oehlenschläger

Adam Oehlenschläger blev født den 14. november 1779 på Frederiksberg, og er vokset op i et almindeligt borgerligt hjem.

Hans familie tog ham af og til med i teateret, og hans drøm blev at blive skuespiller, og søgte også ind på skuespillerskolen senere, uden held.

Samtidigt havde han også en stor interesse for litteratur, og som 9. årig skrev han sit første digt, og var generelt meget engageret og selvsikker i det.

Han besluttede sig for at læse jura på universitetet, for kærligheden til justitsrådens datter. Samtidigt beskæftigede han sig forsat med digte, hvor han både læste digte af de store tyske digtere og skrev sine egne. 

Adam Oehlenschläger anses for at vær med til at skabe dem romantiske periode, med hans første digtsamling ”Digte” i 1803, med digtene ”guldhornene” og ”Hakon Jarls død” som de mest bemærkelsesværdige digte. De gennemgående tematikker i hans værker er: romantik, det danske, det nordiske, naturen og den nordiske mytologi.

Hans Christian Andersen

H.C. Andersen blev født den 2. april 1805, og er opvokset i en lavt rangeret familie. Hans far døde da han var 11 år, og som 14 årig rejste han til København på egen hånd, uden særlig meget på lommen, for at prøve lykken i teatret, uden held og blev sendt i skole, og familier tog ham til sig. 
Han rejste meget rundt i Europa, hvor han fik inspiration til sine værker, som både tæller eventyr, digte, romaner, teaterstykker, operaer og rejsebøger.
Han er en af Danmarks mest kendte forfattere, og skrev også under romantikken, hvilket hans værker også bar præg af. Men man kan samtidigt også godt mærke, at han levede under den sidste del af romantikken, da hans værker ikke er lige så skønne og nationalistiske, som forfattere fra tidligere i perioden. Han har bl.a. skrevet ”Den grimme ælling”, ”Kejserens nye klæder” og ”Klodshans”.
N.F.S Grundtvig
Grundtvig blev født den 8. september 1783 i Udby, hvor han er vokset op i et præstehjem. Efter hans fars død, søgte han selv jobbet som præst, uden held. I stedet arbejdede han først og fremmest som digter, men også inden for politik, undervisning, filologi og samfundsdebat.

Hans interesse for litteratur startede på gymnasiet, hvor han var meget fascineret af forelæsninger om den tyske litteratur og filosofi.

Senere blev han præst, med fortsatte stadig med at digte.  Hans digte, salmer og værker bærer præg af kristendommen, som stod ham meget nært og betød meget for ham og for tiden, hvori han levede. Udover arbejdede han også med temaer som nationalismen, kærlighed og det skønne, hvilket ligeledes kendetegner perioden.

I 1826 for han livsvarig censur, hvilket ender med at vare i 12 år. I mellemtiden rejser han til England, hvilket præger ham i en liberal retning. Han anvendte litteraturen til at holde sig ude af sindssygdom.

Grundtvig anses for at være en af danmarkshistoriens mest betydningsfulde personer, både med hans nyfortolkning af skolerne, som førte til oprettelse af højskoler, af folkekirken og hans arbejde for religionsfrihed i den danske grundlov.

Hans forfatterskab tæller adskillige salmer, som bl.a. ”Dejlig er den himmel blå”, ”Et barn er født i Betlehem” og "Nu falmer skoven trindt om land".

Romantikkens betydning:

Romantikken har fortsat en betydning for i dag. Blandt andet i politik, hvor et af romantikkens kendetegn ”Nationalstaten” spiller en afgørende rolle i internationale samarbejder.

Det nationale er det basale i det globale, hvilket betyder, at hvis vi ikke kender vores nationale ønsker, vil ikke kunne bidrage med noget ude i verden. Alle ville bare blive kopier af hindanden.

Man har også siden romantikken oplevet mange situationer og mennesker, som deler det nationalromantiske budskab. F.eks. Nazisterne. 

1 kommentar: